Bert Bulder
fotograaf
front-end webdesigner
historicus
freelance auteur

Analoog versus digitaal

Afgelopen week was ik voor mijn project ‘Adrillen’ in Winschoten, Groningen, om de Adrillen (Allerheiligen) november jaarmarkt voor het eerst sinds 1974 weer eens te fotograferen.

Met een analoge Leica M4P, 90mm Leitz Elmar objectief, 35mm Zeiss ojectief en een handvol Tri-X film (perfect ontwikkeld door Wim Dingemans van silverhands.nl) de hele dag op pad geweest. Aantal rollen kleinbeeldfilm volgeschoten en op het onder afgebeelde resultaat gaf FotoAcademie docent Peter Dellenbach het volgende commentaar via Facebook en volgde deze discussie:

Adrillen

Screen Shot 2014-11-25 at 18.53.05

Om daar nog aan toe te voegen:

Screen Shot 2014-11-25 at 19.00.51

Dus dacht ik: hé die D800 gebruik ik eigenlijk zelden buiten. Ik zet die 36 megapixel full frame camera bijna uitsluitend in in studiosettings en met kunstlicht. Altijd in goed gecontroleerde situaties.
Maar in reactie op Peter’s opmerking heb ik een 40 jaar oud 1.8/85mm Nikkor objectief op de D800 gestoken en ben ik naar de Noordermarkt even verderop gelopen om foto’s te maken met vergelijkbare licht-donker situaties als bij de bovenstaande analoge foto.

En hij had gelijk. De tekening in de hoge lichten is zeer vergelijkbaar met film. Kijk maar:

noordermarkt2

noordermarkt3

noordermarkt

Stiekem vind ik de analoge / film versie toch net iets mooier… Tri-X en Wim Dingemans rule!

 Reacties zijn gesloten.