Bert Bulder
fotograaf
front-end webdesigner
historicus
freelance auteur

Canon L 17-40 voor interieur?

Voor het webproject Haarlemmerbuurt Amsterdam zijn een 2000-tal foto’s door Bert Bulder gepubliceerd die zijn gemaakt met het Canon L 17-40 mm objectief.

Het webproject werd gebouwd door Hippo Software + WebDesign (Bert Bulder) en de grafische vormgeving was van Nicola Dehmer en Marise Knegtmans van Studio Knegtmans.

In principe lijken shift-tilt objectieven in combinatie met een camera op statief uiteraard de eerste keuze voor interieur fotografie.

Maar de aard van deze opdracht vroeg om een combinatie waarmee uit de hand kon worden gewerkt bij voornamelijk bestaand licht. De te fotograferen interieuren waren cafés, theater, winkels, wasserettes, restaurants en het concept behelsde ook altijd één foto die door het interieur heen tegen het daglicht in werd geschoten en dag- en kunstlicht combineerde.

De Canon L 17-40 mm bleek een uitstekende lens juist voor dit type foto’s. Zozeer zelfs dat de foto’s uit de Haarlemmerbuurt serie van 25 juli – 10 september 2013 onderdeel zijn van een foto expositie in New York en van een foto expositie in Minneapolis van 13 september – 28 oktober.

De tekening in de schaduwen, terwijl er recht tegen het licht wordt gefotografeerd, is prachtig en maakt een herkenbaar soort traditioneel Nederlands ‘clair-obscur’ mogelijk. De 17 millimeter is een ’toverhoek’ die in al die kleine ruimtes prima van pas kwam. Uiteraard is het zaak bij dat soort enorme groothoeken de camera zo horizontaal mogelijk te houden. Kwestie van oefening. En Photoshop komt goed van pas om de (best geringe) vertekening te corrigeren.

Bert Bulder Fotografie

Bert Bulder Fotografie

Bert Bulder Fotografie

Alle foto’s © Bert Bulder, Canon 5D en Canon L 17-40mm.

 

 Reacties zijn gesloten.