Bert Bulder
fotograaf
front-end webdesigner
historicus
freelance auteur

Nieuwe restaurant gidsen

Kijk: hierom was het aangewezen om ook flitsapparatuur in de studio lokaal te houden en niet alles over te brengen naar de studio van Cecile van der Heiden voor het documenteren van haar werk.
Brasserie van Baerle werd namelijk wederom opgenomen in de Michelin gids vanwege de Bib Gourmand die ze ook in 2020 weer toegekend kregen. En ook andere restaurantgidsen waren weer lovend. Van die 2020 gidsen moesten foto’s op de website. Dus was de net als aanvulling voor het werk bij Cecile bestelde Elinchrom RX-One flitskop bijzonder welkom. Die was begin van de middag per UPS aangekomen en zou de volgende dag mee naar de studio van Cecile. Ik had een derde flitskop nodig daar en liever dan een extra Broncolor generator en flitskoppen (die ik bovendien al een tijdje niet had gebruikt) mee te schleppen kocht ik bij Calumet een losse flitskop. Zonder gesleep mee te nemen in bus 21. Zes minuten met de 21 naar het Buyspad waar Cecile haar studio is.

Ik heb in de studio namelijk ook nog wel een Broncolor Pulso generator en drie Pulso flitskoppen staan, maar die zijn al een tijd niet meer gebruikt. Weet niet precies wat ik daar momenteel van kan verwachten, hoewel ik er eigenlijk niet aan hoef te twijfelen dat ze 100% okay zijn. Maar daar word ik liever niet tijdens een opdracht in teleurgesteld. En het is ook nog wel een “dingetje” om die te transporteren naar een andere locatie. Daar heb je een auto voor nodig. En het transportmiddel dat je in Amsterdam het minst lief gebruikt is een auto. Daarom dat afgeprijsde Elinchrom filtskopje. Ik moet trouwens die Broncolorset binnenkort maar weer eens echt testen om te zien of die werkelijk nog steeds als backup kan dienen nu ook al die Elinchrom is meegenomen naar Cecile haar studio.

De Michelin gids schreef:

Deze luxebrasserie mag gerust een Amsterdams begrip genoemd worden. Hier hangt altijd een gezellige drukte en dat lokt een diverse klantenkring. Zij raden u ongetwijfeld het aanlokkelijke keuzemenu aan, maar zeker ook het ruime aanbod wijnen per glas en de prima steak tartaar ‘minute’.”

Specialiteiten: Coquilles met romige saus van asperges, tuinboontjes en doperwtjes. Geconfijte eend met Opperdoezer Ronde, lamsoren en jus van de barbecue. In jasmijnthee gemarineerde bramen met kardemomroomijs.

 

Maar ook in Grootspraak met 5 wijntrossen (maximum) gewaardeerde wijnbar, en in de Lekker en in de Gault Millau werd de Brasserie positief beoordeeld.

Grootspraak schreef:

Floor van Ede gaat altijd door met verbeteren en vernieuwen. Ze scherpte haar toch al fantastische wijnkaart nog verder aan. Zo zijn wijnen in groepen ingedeeld op smaak, met een zo duidelijk mogelijke smaakomschrijving. Zeer verrassende en betaalbare wijnen, naast mooie klassiekers. Het totaal aantal flessen is groter dan voorheen. Ruim dertig wijnen per glas, voor een vijfde van de flesprijs. Bij het tweewekelijks wisselende Bib Gourmand menu passende wijnen van buiten de kaart. Floor van Ede is stijlvast met haar klassieke brasseriekeuken. En de gasten waarderen dat. Heerlijk wijnadres. Tsja, meer dan vijf trosjes kunnen wij niet geven. Maar de dynamiek is bewonderenswaardig.

 

De Lekker 2020 schreef:

Zo’n zaak die iedereen zich in zijn omgeving wenst: een Franse brasserie met glas-in-lood, spiegels, krulletjesplafond en geslepen glas. En gerechten als confit de canard, boudin noir en entrecote met bearnaise, frietjes en een glas beaujolais. Niet in Parijs maar in Amsterdam-Zuid, vlakbij het Concertgebouw, de grote musea en de P.C. Hooftstraat. Floor van Ede maakt in dit sfeervolle pand uit 1900 al jaren de dienst uit en zij wéét wat haar gasten willen. Wij mogen vanwege het aangename weer plaats nemen in de ruime met klimop begroeide achtertuin, en restaurantmanager Latifa Dahouchi schenkt mooie saint-véran (Poncetys, 2017) bij verse brood met roomboter en een fine de claire-oester als amuse. De steak tartaar van het huis is een must, fijngehakt, op smaak gebracht met kruiden en morieljesmayonaise plus een gepocheerd eitje en wat groenpluksel. Verfijnd gerecht, aangename textuur. Op het andere bord garnalenkroketjes met zeekraal en sjalottenmayonaise. Heerlijk, chef-kok.
Emiel Bijpost kent zijn klassiekers. Daarna een half kreeftje met sappige asperges, grapefruit en een kannetje hollandaisesaus. Naast krokant gebakken scholfilet met kreeftragout, citroengras en venkel op brioche. De saint-véran voegt zich naadloos naar deze lekkernijen. Tot slot lauwwarme clafoutis met verse Hollandse kersen en room. Mmmm!
Brasserie van Baerle is een oase in de stad.

 

En Gault Millau voegde daaraan toe:

Brasserie van Baerle is in het brasseriesegment dat de hoofdstad rijk is een echte evergreen. Ambiance verzekerd, net als een typische, hartige keuken. Geconfijte eend krijgt met Hoorn des overvloeds en crème van peterseliewortel een delicate upgrade. Vooraf wonton gevuld met smeuïge boudin noir en daarbij rode biet plus gemarineerde vijg. Tot slot bread & butterpudding met mandarijn, pistache en pistache-ijs.



Reacties zijn gesloten.