Bert Bulder
fotograaf
front-end webdesigner
historicus
freelance auteur

Xeon, Ubuntu en NVMe avonturen


En al dat webontwerp moet lokaal getest. Al de opgeslagen RAW foto bestanden wil je snel tot je beschikking hebben om te bewerken.
En daarvoor is een snelle toegang tot je op fileservers opgeslagen data belangrijk. Ik heb op deze plek die kant van wat ik doe eigenlijk nog nooit belicht. Daarom nu maar eens een computer hardware post.

Voor fotobewerking en voor webprogrammering werk ik al jaren met MacBooks. Die zijn snel, hebben een fijne gebruikersinterface, zijn overzichtelijk, hebben weinig tot nul last van virussen, er komt bij het installeren van programma’s eigenlijk nooit ongewenste shit mee. Verder hangen gekalibreerde Eizo monitoren aan de Macbooks voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Maar bovenal: ik werk al met Apple/Mac sinds mijn eerste computer: een Apple //c in 1987. Dus het geeft me een zeer vertrouwd gevoel om te werken met een Mac.

Maar dat betekent niet dat ik in ruim 30 jaar tijd niet bijna net zoveel PC’s heb versleten als Macs. Ook wat PC’s betreft trouwens erg merktrouw: altijd Compaq/HP.
Als ik ga tellen dan staan er hier op dit moment 3 operationele HP PC’s (Windows en Linux), 2 Macbooks en 1 Mac mini server.

Maar in deze blogpost wil ik heb hebben over de snelle lokale toegang tot webontwerpen en foto’s. En dat gaat via twee HP Xeon Z230 workstations.

De foto’s allereerst. In een van de twee HP Xeon’s Z230 is een 1TB Samsung 980 NVMe SSD geplaatst. Die heeft een theoretische toegangssnelheid van 3500 Mb per seconde. Bij mij haalt-ie 2600 Mb. Voor 104 euro gekocht bij Coolblue. Op die schijf staan recente, nu te bewerken foto’s.
https://www.coolblue.nl/en/product/877774/samsung-980-1tb.html
Om in het moederbord van die HP Xeon te passen is een PCIe verloopdingetje nodig. Dat heb ik voor 14,50 bij Bol gekocht.

https://www.bol.com/nl/nl/p/savio-ak-41-pci-express-naar-m-2-pcie-voor-ssd-m-2-uitbreidingskaart/9200000132375572/?s2a=

Megabits (Mb) per seconde moet je delen door 8 om de Megabytes (MB) per seconde te krijgen en dus haalt die Samsung NVMe 325 Megabytes per seconde. Hele grote foto’s met veel lagen in Photoshop zijn wel tot 280 MB groot. Maar die openen dus nog steeds in 0,7 seconde. En dan heb je het over echt behoorlijk grote fotobestanden. Die HP Xeon heeft 32Gb RAM geheugen en ook dat helpt lekker mee bij een snelle afhandeling.
De beperking zit ‘m daarmee dus eigenlijk in de 1 Gigabit intranet verbinding tussen fileserver en Macbook.

Voor veilige backups en het archief van foto’s gebruik ik al jaren externe harddisks van Sandisk: G-Drives.

Uiterst betrouwbare schijven variërend in grootte van 1TB tot vele TB’s.

De websites dan. Voor de websites is minder datapush per halve seconde nodig om het gevoel te hebben dat je lekker kunt doorwerken. Daarom is een tweede HP Xeon Z230 met 32GB intern geheugen en ‘gewone’ Sandisk SSD schijven met 500 Mbits per seconde (65 MB) ruim voldoende voor een flitsend resultaat. Daar is het Gigabit intranet niet de remmende factor. Op die tweede Z230 draait Ubuntu Linux webserver software voor de ontwikkeling en het testen van dynamische websites onder PHP/mySQL en Ruby on Rails en mySQL of PostgreSQL. En die 32GB intern geheugen zorgt er samen met de 8-core Intel Xeon processor voor dat die machine eigenlijk 95% van de tijd gewoon “uit zijn neus staat te eten”.

Ook hier zijn backups uiteraard van groot belang, en het is wel handig als die ook op een webserver staan zodat er in het geval van een calamiteit kan worden doorgewerkt.

Het website archief en de backup staat op een Mac Mini server met daarin twee schijven: een Samsung 980 SSD voor actuele sites en een WD HDD voor het archief. Los daarvan vanzelfsprekend ook losse externe HDD’s en SSD’s als extra veiligheid.



Reacties zijn gesloten.