Bert Bulder
fotograaf
front-end webdesigner
historicus
freelance auteur

150 jaar Heineken

Mooie opdracht via Studio Knegtmans in april 2014. Marise doet voor Boom Uitgevers de vormgeving van het boek ‘150 jaar Heineken’, te verschijnen in juli 2014. Bertbulder.nl vroeg ze om de omslagfoto te maken. Mevrouw De Carvalho en andere beslissers bij Heineken waren tijdens het vormgevingsproces gewend geraakt aan de foto voor het omslag die Marise zelf met haar iPhone had gemaakt en die ze gebruikt had voor een dummy van het jubileumboek. Drie jaar aan geschreven overigens door bedrijfshistorici van de Universiteit Utrecht. De iPhone foto was uiteraard van een te lage resolutie en moest daarom worden overgemaakt. Dat viel overigens nog helemaal niet mee. Wat een onderschatting van de technologie die in een iPhone is gestopt was het toen ik met slechts mijn Nikon D800 en het Nikkor 17-35mm objectief naar Heineken ging, vorige week. Maar het was een goeie les.

Gister daarom terug met ongeveer 100 kilo aan koffers en apparatuur (ik overdrijf graag, maar niet veel).

Heineken

In ieder geval had ik mijn eigen licht nodig om een basis uitlichting te verzorgen van het te fotograferen object: een van achter door een videoclip verlichte muur van groene  Heineken flesjes. Technisch lastig ding. Met het plaatsen van een Broncolor Mobilite die flitste door een diffusiescherm zorgde ik ervoor dat de muur een basisverlichting kreeg waarbij de van achteren geprojecteerde videoclip kon zorgen voor helder verlichte gedeeltes zoals in de iPhone foto. Tevens zorgde de basisverlichting ervoor dat de hoge lichten in de van achter verlichte heldere delen niet uitgebleekt werden door het contrast terug te brengen tussen de lichtste en donkerste plekken in de opname èn zag het glaswerk door het diffusiescherm er echt uit als glas…

Weer eens bijzonder blij met tethered shooting via Nikon Camera Pro op de MacBook Pro en met de Broncolor Mobil generator en Mobilite 1600J flitskop. De Nikon D800 is sowieso zonder competitie in de wereld van full frame digitale kleinbeeld fotografie met zijn 36+ megapixel sensor…Reacties zijn gesloten.