Bert Bulder
fotograaf
front-end webdesigner
historicus
freelance auteur

Leicamania

Dit blog begon ooit als een blog met aandacht voor analoge fotografie, ofwel ‘vrij werk’. Maar in de laatste 6 posts verschoof de aandacht naar digitale fotografie, ook wel aan te duiden als ‘werk’, vooral de food fotografie hier in Amsterdam.

Voor deze post ga ik terug naar analoog. Recent schafte ik een (per ongeluk) tweetal analoge Leica’s aan. De bedoeling was één, maar er bleek nog ergens een bod op Marktplaats te zijn blijven hangen, en zo had ik er plots voor een luttele bedrag extra nog een tweede Leica body bij.

De aanschaf is bedoeld voor een project in november. In 1974 fotografeerde ik portretten op de jaarlijkse Allerheiligen veemarkt in Oost-Groningen met een Leica en Tri-X. Dit jaar (200 jaar Allerheiligen veemarkt) ga ik terug. Ook weer met Leica en Tri-X.

adrillen1

adrillen2

En terwijl de eerste, een Leica M4-P, bij Will van Manen was voor een CLA (ingesloten bij de koop dankzij de geweldige service van Nivo Schweitzer waar ik ‘m had gekocht) werd de tweede, een Leica M4-2, bezorgd. Hij zag er, zeg maar, ‘gebruikt’ uit. Een originele, leren Leitz draagriem had ik nog liggen van 30 jaar geleden en die kleedde de M4-2 ‘lekker sjiek’ af…

 

IMG_4964

IMG_4963

Maar met een intensief gebruikte Leica is niks mis. En dat bleek ook. Ziet er niet uit, maar werkt prima.

Omdat je niet te koop wilt lopen met een voor domoren slecht van een 6000 of meer euro te onderscheiden digitale Leica om je nek (neergeknuppeld en beroofd omdat iemand niet zag dat dit er eentje was zonder klein schermpje op de achterkant), zorgvuldig alle kenmerken afgeplakt. Lijkt het net een Fuji zonder veel waarde.

IMG_5089

Eerste objectief daarop gehaald bij secondhandcamera.nl hier in Amsterdam. Peter van secondhandcamera.nl had een wel heel gunstig geprijsd Leitz Elmar 4.0/90mm verzinkbaar objectief op voorraad. Plus de bijbehorende zonnekap. De simpele (zou je denken) op de zonnekap passende lensdop moest ik echter uit Engeland laten komen – die zijn dun gezaaid, zo bleek. En duur!

IMG_4978

IMG_4973

Lekker compact bij het meenemen.

Tri-X geladen en op naar de zaterdagse boerenmarkt hier in Amsterdam op de Noordermarkt. Geprobeerd de stijl van 1979 met onderbelichting en overontwikkeling te herhalen. Was best tevreden over de tekening van het objectiefje. Frameteller van de M4-2 bleek niet te werken, maar kniesoor die zich daardoor laat ontmoedigen…

noordermarkt3

Na een tijdje wachten kwam de Leica M4-P die bij Will van Manen werd schoongemaakt, gesmeerd en afgesteld terug. Wat een beeldschone, soepel lopende Leica! Zelfs de kleine beschadiging aan de bekleding was hersteld. Leek wel _nieuw_ die M4-P. Bijna te mooi om mee te gaan werken… Die afgejakkerde M4-2 liet ik makkelijker met andere spullen samen in de tas ‘vallen’.

IMG_5112

Tegelijk was het bij Nivo Schweitzer hier op de Haarlemmerdijk bestelde Zeiss C Biogon ZM t* 2.8/35 objectief gearriveerd.

Ook bij deze Leica snel de teksten en de vanaf de maan nog zichtbare rooie Leitz badge afgeplakt.

IMG_5199

Het moderne 35mm Zeiss objectief tekent geheel anders dan het 90mm Elmar objectief uit 1956. Het Elmar objectief is prachtig zijdezacht. Het Zeiss objectief prachtig contrastrijk.

M4-P, C Biogon 35

Komende tijd (tot november) ga ik regelmatig een rol Tri-X schieten en ontwikkelen om de techniek van 1974 weer in de vingers te krijgen.Reacties zijn gesloten.