Debian en duur’test’
Vanaf 2022 gebruikte ik Ubuntu Linux als OS voor mijn file- en webserver(s) op Xeon architectuur. Voor de primaire en voor de reserve server. We maken websites in PHP, mySQL, Ruby on Rails en PostgreSQL. En ik moest nogal eens externe hulp inroepen om alles goed werkend en in sync te houden met de ontwikkelaars met wie ik samenwerk.
Op een dag las ik dat Ubuntu een aftakking was van Debian, en dat Debian eigenlijk de eerste keuze was voor stabiliteit.
“Debian vs Ubuntu: Which Should You Choose? As stated, Debian is the ideal choice for users who prioritize stability, security, and performance, particularly in server environments or on older hardware. Its conservative release cycle and rigorous testing make it a reliable option for mission-critical systems.”
Mijn keus zou altijd stabiliteit boven “het nieuwste” zijn geweest, maar ik realiseerde me niet dat ik met Ubuntu de omgekeerde keus had gemaakt. Dus een derde server ernaast geplaatst. Om Debian 12 te testen. Er is een “Dutch Debian Distribution Initiative“, waar je op usb stick voor weinig geld een distributie voor jouw specifieke hardware kunt bestellen. Ideaal! Eitje om dat te installeren. Geïnstalleerd en getest gedurende een paar maanden. En nu staat Debian 12 op zowel de primaire als de reserver server. Sinds die tijd heb ik eigenlijk geen issues meer met incompatibele software versies, geen onbegrijpelijke foutmeldingen meer die urenlange zoektochten voor oplossingen op internet vragen. Alles werkt, blijft werken en de laatste anderhalf jaar zijn er nauwelijks nog issues.
Dan een volgend issue. Ook over betrouwbaarheid, over stabiliteit.
Drie jaar terug, in 2022, bij het aanschaffen van de refurbished HP Z230 Workstations bij locomputers.nl in Drachten, Friesland (goed bedrijf!), heb ik, naast de door locomputers zelf geplaatste SSD’s van Kingfast en Sandisk en HDD’s van Seagate of Western Digital, zelf NVMe opslagmedia van Samsung (980 en voor HP de Z-turbo) bijgeplaatst met een SAVIO AK-41 – PCI Express naar M.2 PCIe voor SSD (x4,x8,x16) – M.2 uitbreidingskaart via bol.com. Drie jaar later: als een trein. Werkt allemaal als op de eerste dag.
Het lijkt erop dat wanneer je vertrouwt op bekende namen (HP, Samsung) en soms een minder bekend merk als Savio (blijkbaar van Poolse oorsprong) en Kingfast (ook al sinds 2008 – en dan moet je iets goed doen) dat je dan een betrouwbaar systeem hebt. En dat is niet zo’n heel gekke conclusie. Wel een prettige.