Bert Bulder
fotograaf
front-end webdesigner
historicus
freelance auteur

Hybride Pocket Wizard toepassingen

Nikon F5 met Canon Pocketwizard TT1

Een analoge Nikon F5 uit 1997, voorzien van een Pocketwizard MiniTT1 voor Canon, die aanstuurt:

Het is wat je een ‘hybride Pocketwizard toepassing’ mag noemen. Wel allemaal uiteraard in ‘manual mode’. Hier onder staan ze opgesteld.

Het werkt

De getriggerden

Het is een fluitje van een cent (direct zo uit de doos werkend) om een Canon 5d te voorzien van een Canon Pocketwizard MiniTT1 en een Pocketwizard AC3 ZoneControler en daarmee bijvoorbeeld 2 Canon FlexTT5’s voorzien van Canon 580EX of 430EX Speedlites E-TTL aan te sturen (in manual of auto of gemengd), ratios en zones toe te kennen… In één woord fantastisch. Alle licht regelen gewoon direct vanaf je camera.

En als je dan al die dure triggers/receivers hebt, maar ook regelmatig analoog fotografeert met diverse camera’s en ook andere filtsers dan Speedlites van Canon gebruikt… Heb je dan ook nog iets aan je investering? Je zou zeggen van wel. Maar zo snel als die conclusie getrokken was, bleek de uitvoering niet direct te zijn. Maar, terugkijkend, als je eenmaal de wiki van Pocketwizard plus allerlei online videos en tutorials en faq’s en manuals heb gelezen plus de betrekkelijk informatieve Flickr discussiegroep, dan is het eigenlijk een fluitje van een cent. Maar ja, als je alles vooraf weet…

Het Hoe.

Ik zal niet vertellen wat ik allemaal veronderstelde, fout interpreteerde en instelde. Ik vertel gewoon wat je moet instellen om ’t te laten werken.
Je moet allereerst je TT1 en TT5 instellen via Pocketwizard Utility, meest recente versie te downloaden bij Pocketwizard.

Sluit de TT1 en daarna de TT5(‘s) met de bijgeleverde USB kabel aan op je computer en start de Pocket Wizard Utility.
Laat C1 (Configuratie 1) ongewijzigd en blijf die gebruiken voor out-of-the-box samenwerken van alle Pocketwizard accessoires.
Bij mij ziet die er zo uit (klik om groter te maken):

Alles (transmitting en receiving) ingesteld op Channel 1, zowel ControlTL als Standard, alleen Standard Receive Channel van de TT5 is 32, Dit zijn de standaard (fabrieks-)instellingen.

Voor onze tweede configuratie (Configuration C2) gaan we één en ander zo instellen dat we alleen maar het x-contact van flitsers en transmitters en receivers gaan gebruiken om handmatig draadloos te kunnen flitsen met willekeurig welke camera en welke filtsers, met gebruik van de Pocketwizard en compatibele apparaten (Phottix).

Eerst de TT1. Sluit de TT1 met de bijgeleverde USB kabel aan op je computer en start de Pocket Wizard Utility. Kies voor de paarse Tab [Configuration C2]. Ga naar het Tabblad [Misc] en vink [] Basic Trigger aan.

Ga naar het tabblad [Channel] en kies voor Standard Transmit Channel 3.

Klaar.

Nu de FlexTT5. Sluit die aan met de USB kabel op je computer. Ga naar de Tab [Configuration C2]. Vink [] Basic Trigger aan.

Ga naar de Tab [Channel] en kies voorStandard Transmit Channel 3 en Standard Receive Channel 3.

Klaar.

Pocketwizard MiniTT1 op willekeurig welke camera en instellen op C2.

Alle FlexTT5’s voorzien van willekeurig welke flits in de hotshoe of aan een passende kabel en instellen op C2.

Eventuele Phottix Atlas(sen) instellen op Channel 3.

Klaar om iedere willekeurige filtser of flitskop te triggeren vanaf willekeurig welke camera, digitaal of analoog.

 

 Reacties zijn gesloten.