Bert Bulder
fotograaf
front-end webdesigner
historicus
freelance auteur

Kunst fotografie in het Stedelijk Museum Amsterdam

Kunst fotografie in het Stedelijk Museum Amsterdam.

In februari had bertbulder.nl het genoegen om in het depot van het Stedelijk Museum Amsterdam het werk van dichter/beeldend kunstenaar Chris J. van Geel (1917-1974) te mogen fotograferen.

De fotostudio van het Stedelijk is prima uitgerust met ondermeer Broncolor generatoren, flitskoppen en lichtvormers, Calumet lichtvormers voor Broncolor, een Leitz reprozuil en de grootste producttafel waarmee ik ooit heb gewerkt.

Speciaal voor deze  fotografieklus vanaf de reprozuil in het Stedelijk Museum had ik een Micro Nikkor 2.8/60mm aangeschaft. Mijn gebruikelijke 105mm macro lens was niet geschikt voor deze (geringe) afstand. Naast de 60mm schafte ik Nikon Camera Pro 2 aan om tethered te kunnen fotograferen met mijn Nikon D800 op de 15″ MacBook Pro.

bertbulder.nl Bert Bulder | repto fotografie Stedelijk Museum Amsterdam

Het bleek een gouden combinatie. De controle die je hebt door nauwkeurig te kunnen scherpstellen op het beeldscherm van de Macbook; het gemak dat je hebt door rustig alle instellingen op het beeldscherm te regelen terwijl een assistent de kunstwerken neerlegt… Ideaal.

Bert Bulder repro fotografie Stedelijk Museum Amsterdam

Want éénmaal op een trapje klimmen om de camera waterpas te zetten is geen probleem. Maar om voor ieder object het trapje op te moeten om scherp te stellen zou veel te veel tijdsverlies hebben betekend. Door tethered shooting kan je gewoon vanachter je beeldscherm de shoot controleren.

Resultaten waren dankzij de kwaliteit van de apparatuur bijzonder goed. De nabewerking door de consistente lichttemperatuur en flitsduur van de Broncolor apparatuur en de sluiter van de Nikon D800 ‘a breeze’.

Bert Bulder | repro fotografie Stedelijk Museum Amsterdam | Chris J. van Geel

Lekker werken toch met goeie spullen!Reacties zijn gesloten.