Bert Bulder
fotograaf
front-end webdesigner
historicus
freelance auteur

Luciferdoosje pinhole

Een van mijn favoriete camera’s is de zelfbouw pinhole op basis van een luciferdoosje.

luciferdoosje pinhole
Op de website How To Build a Matchbox Pinhole Camera van Alan Cooper uit Ipswich, UK vond ik een uitgebreide instructie voor het maken van zo’n ‘luciferdoosjes camera’.
Je basis is een luciferdoosje dat (wonder, o wonder) precies de hoogte van een kleinbeeldfilm heeft.

luciferdoosje pinhole

Je ‘handbediende’ sluiter maak je bijvoorbeeld van het doosje van een kleinbeeldfilm. Het karton heeft namelijk net de mooie stijfheid die je nodig hebt.

Vóór het gaatje dat je in de voorkant van het luciferdoosje maakt, plak je een met een naald in een klein stukje (cola)-blik-(je) geperforeerd ‘vast diafragma’. De ‘sluiter’ van karton plak je daarvoor.

Het binnendoosje van het luciferdoosje is je filmkader (snij een 24x24mm opening in dat doosje – onregelmatige snee geeft straks een mooi kader aan je foto’s-) en je filmgeleider (de film loopt tussen binnen- en buitendoosje).

luciferdoosje pinhole

Wat dan nog rest is het aan de ene kant van het luciferdoosje vastplakken van een cassette met film, en aan de andere kant een lege cassette. De film trek je tussen binnen- en buitendoosje door en bevestig je aan het uitstekende restje film van de lege cassette.
Ik gebruik mijn huissleutel als opwikkelmechaniek.

Helemaal ‘geavanceerd’ wordt het (lees daarvoor de boven genoemde website) als je een ‘clicker’ bevestigt op de cassette met film: een stukje plastic dat in de perforatie van de film grijpt en bij transport een klikkend geluid maakt zodat je weet: 8 kliks betekent dat ik bij het volgende frame ben.

Gebruik
Het beste resultaat krijg je met een hooggevoelige kleurennegatief film. Die heeft namelijk een betrekkelijk grote belichtingsspeelruimte.
Omdat je niet weet met welk diafragma je fotografeert, is lichtmeten moeilijk…
Voor mij werkt het volgende goed:
1. leg het stukje blik op een harde ondergrond en zorg er daardoor voor dat het gaatje dat je met de naald maakt zo klein mogelijk is;
2. neem een hooggevoelige kleurennegatief film (ik gebruik Fujifilm Superia X-tra 400);
3. fotografeer bij zonlicht;
4. zet je luciferdoosje op een stevige ondergrond terwijl je fotografeert;
5. open de sluiter en tel tot 3 (21-22-23) (daarna wel weer sluiten 🙂 ).

In de postst hieronder zie je een drietal van de resultaten.

 Reacties zijn gesloten.