Bert Bulder
fotograaf
front-end webdesigner
historicus
freelance auteur

Pocket Wizard

Bistrot Neuf voor Nederlandse Playboy 04/2011

Ik moest als bertbulder.nl fotografie de volgende dag interieur foto’s maken in Bistrot Neuf in de Haarlemmerstraat in Amsterdam voor publicatie bij een restaurant recensie in de Nederlandse Playboy van april 2011 en wilde voor het goed uitlichten in ieder geval één flitser los van de camera kunnen bedienen. Ideale flitsaccessoires die ik recent dankzij Nivo Schweitzer ‘ontdekte’ zijn een transmitter en een transceiver van Pocket Wizard die het mogelijk maken de flitser los van de camera te gebruiken en draadloos te laten afgaan op betrekkelijk vrije afstand.

Eigenlijk was ik op pad gegaan om de Canon Speedlite Transmitter ST-E2 te halen. Aangekomen bij Nivo Schweitzer werden me de voor- en nadelen van een infrarood-gestuurd apparaat (zoals het Canon product) en een radio-gestuurd product (zoals dat van Pocket Wizard) uitgelegd. Grootste nadeel van een infrarood gestuurde oplossing is dat je altijd een zichtlijn tussen zender en ontvanger nodig hebt.

Van een eerdere fotoshoot in Bistrot Neuf (ter gelegenheid van de opening) wist ik dat ik graag de filtser in zijruimtes wilde plaatsen om daar licht te krijgen waar ik anders te kort kwam. Ik gebruikte daarvoor indertijd kabels. Maar kabels zou deze keer lastig worden. In tegenstelling tot de eerste keer toen ik een leeg restaurant fotografeerde, zou nu bij avond in een restaurant vol mensen en bedienend personeel gefotografeerd moeten worden. Niet een setting om allemaal kabels te leggen…

De FlexTT5-Canon van Pocket Wizard waarop bijvoorbeeld een Speedlite 580EX II wordt gezet en de MiniTT1-Canon die zijn plaats vindt in de hot shoe van de camera leken een ideaal paar te vormen voor de klus. Ik kon daarmee de Speedlite verbergen achter een muur, uit het zicht en licht achter in de ruimte creëeren zoals bijvoorbeeld in de volgende opname.

Bistrot Neuf | Foto's voor Nederlandse Playboy 04/2011

De Speedlite, geschoven op de FlexTT5 staat achter de keukencounter rechts en verlicht de gezichten van de mensen aan tafel twee, die anders tegen het licht van de ruimte achterin niets anders dan donkere silhouetten zouden zijn geweest. Het licht op de grond komt _niet_ van de flitser overigens, maar schijnt vanuit een lager gelegen ruimte voor een deels glazen vloer naar boven.

De Pocket Wizard FlexTT5 en MiniTT1 zijn ideale gereedschappen. Hoewel er een computerapplicatie wordt bijgeleverd die via een USB kabel aangesloten op de apparaten de mogelijkheid biedt van alles en nog wat in te stellen, is dat voor basisgebruik eigenlijk gewoon overbodig.
Het is een kwestie van aanzetten, beide apparaten op hetzelfde kanaal zetten, één calibratieopname schieten en: klaar. Werken met behoud van alle automatische functie die ter beschikking staan als ware de Speedlite gewoon rechtstreeks in de hotshoe van de camera geplaatst. Ideaal!

Op de website van Pocket Wizard wordt een en ander met behulp van divers video’s getoond. Moeite waard om te gaan bekijken.

O ja, en dan nog een helemaal mooie bonus bij gebruik van Pocket Wizard, de zogenaamde HyperSync. Vanaf nu is het mogelijk met iedere sluitertijd op je Canon of Nikon te flitsen. 1/4000ste? Geen probleem. Gewoon flitsen!

Pocket Wizard MiniTT-1 en FlexTT-5Reacties zijn gesloten.